Jel Gübre

Toprağın beslenmesi ve bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesi için en önemli tarımsal ürünlerin arasında gübreler gelmektedir. Gübreler, organik atıklar, ahır ve kümes hayvanlarının dışkıları ile kimyasallardan elde edilebilmektedir. Gübreler, toprak ve bitkiler için çok büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle de uygulanması ve temin edilmesi son derece önemlidir. Gübrelerin pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerin arasında en çok bilinen ve kullanılan ise jel gübre olarak adlandırılan özel üretim gübrelerdir.

Jel Gübreler Nelerdir? 

Geleneksel tarım yöntemlerinin zamanla modern ziraatçiliğe dönüşmesi ile tarımsal geliştirici ürünlerde değişime uğramıştır. Bu tarımsal ürünlerin başında gübreler gelmektedir. Gübrelerin çeşitlendirilmesi ziraat biliminde toprağın yapısı ve bitkilere uygunluğuna göre sınıflandırılmaktadır. Bu noktada jel gübreler önemli bir yer tutmaktadır. Jel gübreler azot – fosfor – potasyum olarak bilinen NPK’nin karışımlarından meydana gelmektedir. Bu karışımların jel haline getirilerek satılması ile jel gübre meydana gelmektedir. Jel gübreler, ayrıca toprağın yanı sıra sulama sistemleri ile bitkilerin yapraklarına da uygulanabilmektedir.

Jel Gübreler Neden Kullanılır? 

Bitkiler, birer canlıdır. Her canlı gibi bitkilerinde bazı fizyolojik tepkimeleri vardır. Bu tepkimelerin arasında strese girmek de gelmektedir. Çevresel şartların değişmesi ile birlikte bitkilerde bazı olumsuz değişiklikler meydana gelmektedir. Bu duruma bitkinin strese girmesi adı verilir. Bitkilerin dış etkenlerden negatif olarak etkilenmesi stresin temel sebebidir. Özellikle bu durumun oluşmaması için jel gübre tercih edilmektedir. Bu dönemlerde bitkilerin hassaslaşmasına ve ölmesine jel gübreler engel olur. İçerdiği karışım sayesinde bitkinin topraktan ve dış etkenlerden alamadığı besinleri jel gübreler gidererek olumsuz gelişmeyi engeller.

Jel Gübrelerin Faydaları Nelerdir? 

Jel gübrelerin kullanımı oldukça kolaydır. Klasik gübreler gibi kırılması gerekmeyen jel gübre kullanımı ve toprağa verilmesi ziraatçiler için son derece pratiktir. Jel gübrelerin bitkiler için en önemli etkisi strese girmelerini engellemektir. Bu durum birinci faktör olurken jel gübrenin faydaları bunlarla da sınırlı değildir. Jel gübrelerin sulama sistemleri ile birlikte kullanılması yapraklarına da tatbik edilmesinde yardımcı olur.

Güneş, toprak ve sudan bitkilerin eksik kalan besin değerleri jel gübreler ile giderilmektedir. Jel gübrenin en önemli özelliği dört mevsimde kullanıma uygun olmasıdır. Bitki köklerinin güçlenmesine neden olan jel gübreler olgunlaşma döneminde çekirdeklerin gelişmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bitkilerin su kaybının da önüne geçen jel gübreler, kuraklık veya susuzluk gibi dış etkenlerden de etkilenmesinin önüne geçmektedir.

Jel Gübrelerin Meyve Ağaçlarına Faydaları 

Jel gübrelerin en önemli etkisi meyve ağaçlarında görülmektedir. Tohumdan itibaren jel gübrenin uygulanması meyvenin kendi renklerini daha parlak bir şekilde göstermesine yardımcı olur. Bir meyve ağacı ne kadar doğru bir şekilde büyürse verdiği üründe o kadar sağlıklı olur. Bu nedenle jel gübrelerin içerdiği besin değerleri meyve ağaçlarının verdikleri ürünlerin daha lezetli olmasına da yararı bulunmaktadır.

Jel Gübrelerin Zararlar Var mıdır? 

Jel gübreler, toprak ve bitkiler için önemli bir takviyedir. Bu nedenle de herhangi bir zararlar bulunmamaktadır. Bunların yanı sıra tarımsal üretimde oldukça önemli olan ölçülü kullanım ile de maksimum verim alınabilir. Jel gübrelerin kararında kullanılmaması bitkilere fazla uygulanması olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle de uygulanacak olan toprağın çeşidine ve bitkilerin özelliklerine göre uygulanması gerekir. Bu durum haricinde jel gübrelerin toprağa veya bitkilere bir zararı veya yan etkisi bulunmamaktadır. Organik tarıma geçişte en çok kullanılan jel gübreler toprak tarafından çok kolay bir şekilde emilerek, suyun toprakta dağılmasını sağlar. Toprağın suyu tutmasında da önemli bir rolü olan jel gübre toprak için önemli besin kaynaklarına da sahiptir.

Ürün için https://www.ufuktarim.com/ozel-ec-kompoze-sivi-gubreler tıklayın.