Çocuğunuz Sizi Dinlemiyor mu?

Çocuğunuzdan iPad’i bırakmasını ve banyoya girmesini isteyince, sizi duymamış gibi görünebilir. Ebeveyn olarak sık sık, çocuklarımızın kasıtlı olarak bizi dinlemediği sonucuna varıyoruz. Ama çoğu zaman, onlar sadece dalgın veya dikkatlerini eğlenmeye veriyorlar. Peki, ne yapmalı?

çocukla iletişim

çocukla iletişim

Çocuğunuz ile Nasıl Doğru İletişim Kurabilirsiniz?

Çocuğunuzun dinlemedeki faydayı görmesine yardımcı olun. Onun bakış açısını anladığını göstermekle başlayın. Bir blok kulesi inşa etmenin ortasında iken oynamayı bırakmak kolay değildir. Sorun, yatmadan önce banyo yapması ise bunu doğrudan söylediğinizde sizi dinlemeyecek veya duymazdan gelecek, üsteleyince ağlamaya başlayacaktır. Genellikle, bu kısır bir döngüye neden olur: Çocuğunuzun öfkelenir, öfkeyle yanıt verirsiniz ve daha da şiddetlenir. Senaryonun başına dönerek bu krizi nasıl başlamadan bitireceğimizi düşünelim.

Bütün gün çocuklara ne yapılacağı söylenir ve hiç kimse bunu sevmiyor. Ona bir seçenek sunmayı deneyin: Bu cümleye ne dersiniz? “Banyoya bir tavşan gibi mi atlamak istersin, yoksa bir ördek gibi mi?” Sizi görmezden gelmeye devam ederse, çocuğunuzun kendisini kontrol altında hissetme ihtiyacı olduğunu gösteren bir işaret olabilir.

yalan söylemek

yalan söylemek

Ona kıyafet seçmesine ya da iki farklı etkinlik arasında seçim yapmasına izin verip gün boyunca ona daha az ve ılımlı şeyler söyleyecek yollar bulabilirsiniz.

Çocuğunuz inat edip ağlıyorsa amacınız daha az reaktif ve daha fazla destekleyici olmaktır. Ona “düşünmesi gerektiğini” söyleyip odasında rahat bırakmak her zaman işe yarar. Ağlama terapötiktir ve stres hormonlarını serbest bırakır. Çocuğunuz ağlarken asla isteklerine cevap vermeye çalışmayın. Bu -bir kere olsa bile- verilen taviz ile çocuğunuz istediğini almak için etkili bir strateji olduğunu öğrenecektir. Sevgi ve anlayışla davranın ve ona sarılmaya hazır olduğu zaman orada olduğunuzu gösterin.

Leave a Reply