Meyan Kökü Nedir?

Baklagiller ailesinden çok yıllık bir çalı grubu bir bitki olan meyan kökü, çok eski zamanlardan bu yana mide ve solunum hastalıklarının tedavisinde kullanılan, şifalı bir bitkidir. Geleneksel Çin tıbbında, ‘kılavuz ilaç’ olarak kabul gören meyan kökü nedir? Faydaları nelerdir?

Meyan Kökü Nedir?

Meyan kökü aslen baklagiller familyasından dahil olan, çalı türü bir bitkidir. Anavatanı Çin ve Rusya olan bu bitki, ülkemizde ise genel olarak Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetişmektedir. Meyan kökü, daha çok dere kenarı gibi sulak ve nemli alanlarda ya da kumluk yerlerde yetişen bir bitkidir, mavimsi ve mor çiçeklere sahiptir.

Meyan kökünden çoğunlukla şerbet, şeker, sabun, meyan kökü çayı ve meyan kökü tozu elde edilir.

meyan kökü nedir

Meyan Kökünün Faydaları Nedir?

  • Meyan kökü, içerisindeki kumarin bileşeni sayesinde vücuttaki iltihaplı hücreleri temizlemede yardımcı oluyor. Özellikle kış mevsiminde kuru öksürük, balgam gibi problemlere iyi geliyor.
  • Kabızlığa iyi gelen meyan kökü, aynı zamanda eklem ve kemik ağrılarını da azaltıyor.
  • Meyan kökü, B vitamini kompleksi, fitoöstrojen, flavonoidler, kolin, fosfor, potasyum, protein gibi pek çok vitamin ve mineralle dolu faydalı bir bitkidir.
  • Meyan kökü fitoöstrojenik özelliği ile kadınlarda menopoz döneminde sıcak basması dahil, hormonal sorunların tedavisinde kullanılabilir. Buna ek olarak meyan kökü çayı, adet öncesi gerginlik, şişkinlik, ağrı ve krampların azaltılmasında çok etkilidir.
  • Meyan kökü tüm bunların yanı sıra güzellik için de sıkça kullanılan bir bitkidir. Saç ve cilt sağlığına önemli katkıda bulunuyor.
  • Meyan kökü nemlendirici özelliği sayesinde saç derisini nemli tutar. Kuru saç derisi problemi olanların sıklıkla karşılaştığı kepek problemine ve saç derisinin pul pul dökülmesine karşı da çok etkilidir.

Meyan Kökü Nasıl Tüketilir?

Meyan kökü bitkisi çoğunlukla şerbet, sabun, şeker, meyan kökü çayı ve meyan kökü tozu olarak tüketilmektedir.

Cilt güzelliğinize katkı sağlamak için meyan kökü sabunu kullanabilir, meyan kökü tozundan cilt maskeleri hazırlayabilirsiniz.

Meyan kökünün en geniş kullanım şekli ise çay olarak tüketilmesidir.

Meyan Kökü Çayı Nasıl Yapılır?

3-4 bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı ölçüsünde kurutulmuş meyan kökünü ekleyin. 3-4 dakika boyunca demlenmesini bekleyin ve ardından çayınızı süzün.

Damak zevkinize göre meyan kökü çayına, demleme işlemi esnasında kabuk tarçın ve karanfil de koyabilirsiniz. Çayın demlenmesinin ardından içindeki malzemeleri süzdükten sonra hemen tüketmeyi unutmayın, aksi halde çayınıza acı bir tat hakim olabilir.